Angkor Wat? Angkor Dat!

Angkor Wat? Angkor Dat!

Het is bijna ondenkbaar om te gaan backpacken in Cambodja zonder een bezoek te brengen aan Angkor Wat. Dit tempelcomplex is een van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld en de belangrijkste toeristische trekpleister van Cambodja.

Geschiedenis
De bouw van Angkor Wat werd gestart begin 12e eeuw gedurende de regeerperiode van koning Suryavarman II. De tempel wordt gezien als het belangrijkste overblijfsel uit het Khmer-rijk tijdperk. Net na de dood van de koning, in 1150, werd de bouw voltooid.

Angkor Wat is oorspronkelijk gewijd aan de Hindoe god Vishnoe, maar eind 13e eeuw kreeg de tempel een Boeddhistisch doel.

Wat is er te zien?
Ankor Wat is het belangrijkste voorbeeld van de Khmer architectuur. Gedurende de 12e eeuw waren de Khmer architecter meester in het gebruik van zandsteen als belangrijkst bouwmateriaal. Voor de bouw van de tempel zijn er twee soorten zandsteen gebruikt, afkomstig ui een 45 km noordoostelijk gelegen steenhouwerij.

In het centrum van Ankor Wat vind je de hoofdtoren van 42 meter hoog. Daaromheen bevinden zich je op 4 hoeken torens met lotusvormige spitsen. Verder wordt het omgeven door een gracht en een muur. Het monument beslaat een oppervlakte van 1 bij 1 kilometer en de de maximale hoogte bedraagt 65 meter.

Praktische informatie
Ankor Wat is dus groot… erg groot. Om alles goed te zien kun je gerust  twee dagen voor uit trekken. Een toegangskaartje koop je bij de ingang en kost 20 dollar voor één dag, 40 dollar voor drie en 60 dollar voor 7 dagen. Een 3 daags kaartje is te gebruiken voor drie willekeurige dagen in de week en een 7 daags gedurende een maand.

Angkor Wat ligt zo’n 10 kilometer van de stad Siem Reap en en een ronde langs de diverse tempels is al gauw een kilometer of 40. Je kunt een tourbus nemen die je door de tempels jaagt, maar dat is dus eigenlijk niet aan te raden. De beste manier om de tempels van Angkor Wat te bezoeken is met een tuktuk. Spreek met een tuktukchauffeur af om een ronde langs de tempels te maken. Deze zet je dan af bij de ingang van de tempel en zal je oppikken bij een uitgang waar hij in de schaduw met andere chauffeurs op je wacht. Afhankelijk van de grootte van de ronde zul je hier 10 tot 15 dollar voor kwijt zijn.

No reviews yet.

Leave a Reply