De beste reistijd en het klimaat in Australië

De beste reistijd en het klimaat in Australië

Een beste reistijd voor Australië is lastig te geven. Door de grote oppervlakte, meer dan 240 keer zo groot als nederland, heeft Australië te maken met verschillende klimaten. Het is altijd wel ergens lekker weer om te reizen. Een beste reisperiode is dan ook moeilijk te geven. De seizoenen zijn over het algemeen net andersom dan in Nederland. Is het hier zomer, dan is het in Australië winter. In het noorden is het in de winter meestal nog steeds boven de 20 graden, terwijl in het zuiden op sommige plekken kans is op vorst en sneeuw. Om je goed voor te kunnen bereiden geven we een overzicht van het klimaat in verschillende gebieden van Australië.

Het noorden van Australië

Het Northern Territory, het gebied rond de bekende stad Darwin, heeft een tropisch en nat klimaat. Het hele jaar door is het hier tropisch warm. Het noorden van Australie kun je grofweg met twee klimaat periodes onderscheiden:

Mei tot en met oktober: In mei tot oktober is het winter in het noorden van Australië. Voor winterse begrippen is het echter nog steeds erg aangenaam. De temperatuur schommelt in deze periode tussen een minimum temperatuur van 20 ºC en een maximum temperatuur van ongeveer 30 ºC. De tropische winter, zoals deze periode ook wel wordt genoemd staat garant voor warme, droge dagen met veel zon. De lucht is helder waardoor het in de nachten vaak flink af kan koelen.

November tot en met april: In de maanden november tot april spreekt men van de tropische zomer in het noorden van Australië. In deze periode lopen de temperatuur op van een minimum van 25 graden tot maximum temperaturen van boven de 32 graden. De lucht is in deze tijd erg vochtig en klam, te vergelijken met plekken als Hongkong en Bangkok in Zuidoost Azië, waar het Northern Territory relatief dicht bij ligt. Vooral tussen januari en maart regent het veel en komen er ook veel onweersbuien voor. De wegen overstromen en sommige gebieden zijn moeilijk te bereiken door het vele water. Hierdoor worden regelmatig delen van bekende nationale parken als Kakadu en Litchfield afgesloten. Een groot voordeel van het natte seizoen is dat de natuur op dit moment op zijn mooist is. De watervallen zijn door de vele regen op zijn mooist en alles staat in bloei.

The Red Centre

The Red Centre, zoals het midden van Australië ook wel wordt genoemd heeft een echt woestijnklimaat, waarin vier verschillende periodes te onderscheiden zijn. Een woestijnklimaat wil niet perse zeggen dat het altijd warm is, in tegendeel. In de nacht kan het erg koud worden in The Red Centre, neem dus ook zeker voldoende warme kleding mee als je door dit gebied reist! The Red Centre is een droog gebied, maar heel af en toe kan er een flinke regenbui vallen.

Maart tot en met mei: In deze periode is het herfst in the Red Centre. De nachten zijn koel, maar overdag kan de temperatuur oplopen tot zo’n 30 graden.

Juni tot en met augustus: In deze maanden is het winter, maar in tegenstelling tot wat je misschien verwacht is dit waarschijnlijk de beste tijd om door het midden van Australië te reizen. In de winter is er veel zon, de lucht is helder en de nachten zijn fris en koel. Het kan in de nacht afkoelen tot rond het vriespunt, maar overdag stijgt de temperatuur tot ongeveer 20 graden.

September tot en met november: Het voorjaar in het Red Centre. In deze periode is het vaak minder warm dan in de herfst. De minimum temperatuur ligt rond de circa 14 graden, maximum circa 30ºC. Deze periode kent zonnige dagen en ook in de nacht koelt het niet heel hard meer af.

December tot en met februari: Zomertijd! Op het heetst van de dag kan het wel 35 graden worden en ook in de nacht koelt het niet heel hard af, het blijft zo’n 21 graden. Reis je in deze periode door de Outback, zorg dan dat je altijd voldoende drinkwater bij de hand hebt, een tip die overigens altijd op gaat in Australië.

De noord-oostkust van Australië

De Noord-Oostkust van Australië heeft een tropisch klimaat. Het gebied rondom Cairns, in Queensland wordt ook de tropische oostkust genoemd en de temperatuur is er het hele jaar gematigd. Met het Great Barrier reef, een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken op een steenworp is het prettig om te weten dat de temperatuur van het water hier het hele jaar aangenaam is. In januari en februari is de temperatuur van het water zo’n 28 graden, in de winter, juni tot juli, is dat zo’n 22 graden.

Oktober tot en met december: Overdag is de lucht helder en temperatuur aangenaam, maar tegen de avond veranderd het weerbeeld vaak. Laat in de middag trekken de onweerswolken over waardoor het vaak regent. Voordeel van deze natte periode is dat de watervallen prachtig zijn en de natuur volop in bloei is. Ook het Great Barrier Reef beleeft haar hoogtepunt waardoor je naast het kleurrijke koraal ook erg veel vissen zult zien. De temperatuur aan de kust ligt tussen de 22 en 36 graden.

Januari tot en met maart: Het koelt niet meer af in deze periode en nu valt ook de meeste regen. Het regenwoud zit vol met leven en kleur en zelfs de anders zo dorre Outback kleurt redelijk groen. De temperatuur ligt tussen de 22 en 36 graden.

April tot en met mei: In april en mei neemt de regen af, terwijl de dagen warm en zonnig blijven. De nachten zijn koel en de temperatuur ligt tussen de 18 en 30 graden.

Juni tot en met juli: Deze maanden zijn relatief koel voor het tropische Noord-Oosten. Wel valt er in deze periode de minste regen en blijft het redelijk lang licht. De temperatuur schommelt tussen de 12 en 26 graden.

Augustus tot en met september: In deze maanden loopt de temperatuur weer op en zijn er weer veel zonnige dagen. De wind vanuit zee kan soms voor de nodige verkoeling zorgen. De temperatuur ligt tussen de 15 en 30 graden.


Het zuidoosten van Australië

Het zuidoosten van Australië heeft een klimaat dat lijkt op dat van de Middellandse Zee. In Brisbane is het het hele jaar door iets boven de 20 graden, maar zuidelijker kan de temperatuur dalen tot ongeveer 10 graden in de maanden juni tot september. Er is altijd wel kans op regen, maar het meeste val in de maanden december tot en met maart. In dit gebied is het eigenlijk het hele jaar door prima reizen wat deze streek dan ook een van de populairste van Australië maakt.

In Sydney, misschien wel de bekendste stad in Australië is het alleen in de maanden juli en augustus onder de 10 graden. De overige maanden, vooral in de zomer die in de maanden december tot maart valt is het meestal boven de 20, tot 25 graden Celsius.

In het zuiden van Australië heb je, net zoals in Nederland, duidelijke zomers en winters. Het verschil is dat deze precies omgekeerd vallen met die in Europa. In Melbourne is het bijvoorbeeld lekker warm (20-25 graden) in oktober tot en met april. In de maanden mei tot september kan de temperatuur echter dalen tot onder de 10 graden. In de hoofdstad Canberra komt de temperatuur deze periode net boven het vriespunt uit. Op het eiland Tasmanië kan het in de winter echt koud worden, tot min tien in de maanden april tot november. In de zomer wordt het vaak niet warmer dan 20 graden, vergelijkbaar met landen als Noorwegen en Zweden.

West Australië

West Australië waarmee we voornamelijk het kustgebied rond Perth bedoelen heeft hete, droge zomers met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. De winters zijn nat en mild, met een gemiddelde temperatuur rond de 10 graden.

Het noordwesten van Australië:
Mei tot en met november: Dit is de beste tijd om door het noord westen van Australië te reizen. De Kimberley heeft een droge, tropische winter met overdag een heldere lucht met veel zon en koele nachten. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 35 graden.

December tot en met april: De tropische zomer in het noordwesten van Australië kenmerkt zich door veel regen, cyclonen en stormen. Hierdoor is dit gebied in deze tijd moeilijk begaanbaar. De temperatuur ligt rond de 35 graden maar door de hoge luchtvochtigheid voelt het klam aan.

Het zuidwesten van Australië:
September tot en met november: In deze maanden is het weer wisselvalig. De temperatuur ligt tussen de 12 en 25 graden.

December tot en met februari: Dit zijn de beste maanden om door dit gebied te reizen. De temperaturen liggen tussen de 17 en 31 graden.

Maart tot en met mei: Deze periode kenmerkt zich door warme dagen en koele nachten. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 26 graden is dit een prima periode om het Zuidwesten van Australië te verkennen.

No reviews yet.

Leave a Reply